Na zdjęciu: odtwarzacz multimedialny inext dla sweet.tv

Historia niezwykłego partnerstwa inext i SWEET.TV
W dzisiejszym świecie IPTV i OTT trudno znaleźć coś tak powszechnego, jak skuteczna współpraca biznesowa. Niektóre z nich rozwiązują się już w połowie drogi, jednak czasami jest to historia dużego sukcesu i nadzwyczajnej kompatybilności.

Historię SWEET.TV oraz inext jednoznacznie opisuje ta druga możliwość.
SWEET.TV to jedna z najbardziej zaawansowanych technicznie platform streamingowych, zapewniająca swoim abonentom treści dla całej rodziny. Usługa jest dostępna wszędzie tam, gdzie jest dostęp do Internetu. SWEET.TV jest jedną z marek, odnoszących największe sukcesy należącą do medialno-technologicznej firmy Van Group, specjalizującej się w innowacyjnych technologiach świadczenia usług streamingowych (z siedzibą w Bratysławie na Słowacji).

Aplikację SWEET.TV można zainstalować na smartfonach, telewizorach smart, tabletach i konsoli Xbox. Jest też dostępna w wersji przeglądarkowej.

Na zdjęciu: Oleksandr Rezunov, Dyrektor SWEET.TV

„W procesie wdrażania naszej usługi szukaliśmy sposobu aby pracować na ekranach telewizyjnych całkowicie niezależnie od Google Play, Apple Store i innych stron trzecich, i wreszcie go znaleźliśmy”, – podkreśla Oleksander Rezunov, Dyrektor SWEET.TV.

Ukraińska firma inext, specjalizująca się w rozwoju i produkcji Android set-top boxów i odtwarzaczy multimedialnych dla rynków B2B i B2C, dostarczyła takie rozwiązanie, nie tylko ze względu na jego wszechstronność i indywidualne podejście do opracowania rozwiązań dla IPTV/OTT. To prawdziwie międzynarodowy zespół, który działa z Słowacji, Grecji, Chin i Ukrainy. Wyłącznym dystrybutorem set-top boxów inext jest firma ROMSAT.

„Oferujemy wysokiej jakości nowoczesny odtwarzacz multimedialny, którego oprogramowanie może korzystać z dowolnego rodzaju systemów płatności dla swoich aplikacji, a ponadto jest niezależne od polityki licencjonowania sklepów cyfrowych”, powiedział Pavel Sydorov, Dyrektor Handlowy inext. „Funkcje te mają kluczowe znaczenie dla każdego operatora, który dąży do zapewnienia najlepszych usług bez pobierania opłat za każdą opłaconą przez abonenta subskrypcję i bez interakcji z niewygodnymi procedurami, związanymi z prawami autorskimi i licencjami, które są aktualizowane prawie codziennie”.

Pavlo Sydorov, Dyrektor Handlowy inext

Na zdjęciu: Pavel Sydorov, Dyrektor Handlowy inext

Innymi słowy, odtwarzacze multimedialne inext oparte na AOSP to rozwiązanie, które pozwala uniknąć dodatkowych opłat lub ograniczeń dotyczących aktualizacji, które są zabezpieczeniem dla każdej platformy, korzystającej ze sklepów cyfrowych. Inext ma jednak inną godną uwagi funkcję.

Maksym Shchyhol, Product Manager inext w firmie ROMSAT

Na zdjęciu: Maksym Szczygol, Product Manager inext w firmie ROMSAT

„Zaletą, którą daje operatorowi wybór set-top boxów inext jest możliwość pełnej kontroli nad urządzeniem użytkownika”, – mówi Maksym Szczygol, menedżer produktu inext w firmie ROMSAT. „Dzięki systemowi inext Alcatraz możesz nie tylko zobaczyć nazwę modelu, adres MAC, numer seryjny, ostatni adres IP i status aktywności, ale także możesz go dezaktywować lub wysłać ostrzeżenie do użytkownika, który przestaje płacić za subskrypcję.”

Partnerstwo biznesowe rozpoczęło się w roku 2017, kiedy zarząd SWEET.TV skontaktował się z ROMSAT, wyłącznym dystrybutorem set-top boxów inext, w celu stworzenia wspólnego produktu. Podstawą tej decyzji była wieloletnia udana współpraca w podobnym projekcie między inext a firmą Trinity, która współtworzy jeden holding z SWEET.TV.

Po tym, jak produkt został skutecznie przetestowany w małych grupach i był gotowy do wprowadzenia na duże rynki, wszyscy zetknęliśmy się z najważniejszym wydarzeniem 2020 roku – Covid-19. Poważne problemy logistyczne wpłynęły na proces rozwoju odtwarzacza multimedialnego – niemożność pozyskania ważnych komponentów (w szczególności chipsetów) z Chin doprowadziła do ich poważnego niedoboru – a tym samym wpłynęła na potrzebę modernizacji odtwarzacza. Jednak umiejętność improwizacji w trudnych warunkach zapewniła uzyskanie przystępnych (choć droższych) komponentów do urządzenia, a ostatecznie pozwoliła na zaprojektowanie go w jeszcze bardziej zaawansowanej wersji niż było to wcześniej możliwe.

Jednak to niesamowita energia, pozytywne nastawienie i obustronna chęć zmiany reguł gry doprowadziły do udanego wejścia produktu na rynek masowy. Do końca roku 2021 przekroczono liczbę 100 000 dostarczonych urządzeń.

„Dekoder inext to wysokiej jakości odtwarzacz multimedialny ze wszystkimi możliwościami usługi SWEET.TV w cenie niższej niż koszt konwencjonalnego 32-kanałowego tunera telewizyjnego”, – powiedział Pavel Sydorov.

Bezpieczeństwo produktu było bardzo ważne dla usługi SWEET.TV, dlatego odtwarzacz został zaprojektowany zgodnie z wysokimi standardami jakości i nie można go ponownie skonfigurować w warunkach domowych.

Współpraca w tym projekcie charakteryzowała się skutecznymi rozwiązaniami w zakresie dystrybucji produktu:

• Zangażowanie sklepów detalicznych (zarówno cyfrowych, jak i stacjonarnych) odegrało znaczącą rolę w zwiększeniu sprzedaży ze względu na wynegocjowaną dla nich cenę.
  • W poszerzeniu rynku pomogło ukierunkowanie na użytkowników, którzy oprócz tego, że już sami subskrybują serwis SWEET.TV, mieli rodziców ze starymi telewizorami, które są kompatybilne z odtwarzaczami multimedialnymi inext, a dzięki temu są w stanie obsługiwać SWEET.TV.
  • Geografia również odegrała pewną rolę, ponieważ aby zwiększyć sprzedaż regionalną, zaoferowano znaczną zniżkę zarówno agentom, jak i sprzedawcom detalicznym, co przyniosło dobre wyniki w objętych zniżką regionach.

Jednocześnie jednym z najbardziej pożytecznych kroków podjętych w celu zwiększenia zysków operatora była oferta pakietu miesięcznego SWEET.TV z darmowym odtwarzaczem multimedialnym inext (minimalna subskrypcja na 6 miesięcy), ponieważ 85-90% abonentów odnowiło subskrypcję po zakończeniu okresu próbnego.

„Współpraca z inext pomogła nam zapewnić abonentom wysokiej jakości urządzenie, które w pełni zaspokoiło ich potrzeby, zapewniając dostęp do 270 kanałów telewizyjnych, a także do 10 000 filmów, animacji, seriali i szkoleń na SWEET.TV”, – podkreślił Oleksander Rezunov.

Jednak wiara obu stron w jakość produktu końcowego, chęć tworzenia i rozwoju technologii, a także twardość ducha i gotowość do wspierania narodu ukraińskiego to oznaki tego, co najlepsze dla inext i SWEET.TV i co jest jeszcze przed nami!